Tuesday, July 04, 2006

JAMBATAN BENGKOK

Kita hendak jambatan baru ganti Tambak Johor

KUALA LUMPUR 10 Feb. - ``Pendirian kita mengenai Tambak Johor ialah kita hendak jambatan (baru) sama ada bengkok, lurus atau herot,'' kata Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Tegas Perdana Menteri, Malaysia memerlukan jambatan bagi menggantikan Tambak Johor.

Perdana Menteri memberitahu, sehubungan itu beliau menyerahkan kepada Menteri Luar, Datuk Seri Syed Hamid Albar untuk mengadakan rundingan dengan Singapura.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui selepas merasmikan Memorial Tun Hussein Onn, Perdana Menteri ketiga negara di Jalan Dato Onn di sini hari ini.

Perdana Menteri diminta mengulas mengenai syarat Singapura yang mahukan pasir dan pembukaan ruang udara Malaysia untuk pesawat pejuang negara itu sebagai syarat persetujuan bagi pembinaan jambatan bagi menggantikan Tambak Johor.

Malaysia memutuskan akan meneruskan cadangan membina jambatan bagi menggantikan Tambak Johor tanpa menunggu kata putus daripada Singapura bagi melengkapkan Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) baru yang akan siap tidak lama lagi.

Tindakan itu menyebabkan Singapura menghantar nota bantahan pihak ketiga bagi mendapatkan penjelasan mengenai tindakan Malaysia.

Kontraktor projek itu, Gerbang Perdana Sdn. Bhd (GPSB), baru-baru ini mengesahkan telah menerima arahan daripada Jabatan Kerja Raya (JKR) pada 18 Januari lalu untuk memulakan kerja-kerja kajian tanah dasar laut yang tertangguh sejak 2004, sebelum melaksanakan kerja fizikal untuk pembinaannya.

Jambatan itu dijangka siap pada 2009 dan menelan belanja melebihi RM600 juta.

Perdana Menteri menjelaskan, jambatan itu diperlukan bagi membolehkan kawasan pantai di Tambak Johor itu indah, bersih dan air tidak tersekat serta kapal boleh melaluinya.

Sementara itu mengenai Projek Rancangan Malaysia Kelapan (RMK-8) Perdana Menteri memberitahu, semua projek-projek yang telah dimulakan perlu dilaksanakan sehingga siap.

Jelasnya, projek-projek itu perlu dilaksanakan sehingga selesai walaupun kerajaan akan melaksanakan Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9).

``Terdapat projek-projek RMK-8 dijalankan secara fasa, oleh itu ia akan diteruskan walaupun projek RMK-9 dilaksanakan.

``Kerajaan sedar bahawa projek itu akan mengambil masa untuk disiapkan tetapi saya menegaskan, jangan ambil tidak tahu mengenai projek RMK-8, ia perlu dilaksanakan sehingga habis,'' katanya.

http://www.utusan.com.my/utusan/archive.asp?y=2006&dt=0211&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_04.htmWednesday, July 05, 2006


KP JKR gagal sahkan pertemuan dengan GPSB
KUALA LUMPUR 4 Julai - Pertemuan antara Gerbang Perdana Sdn. Bhd. (GPSB) dengan Jabatan Kerja Raya (JKR) mengenai isu pampasan yang dilaporkan pada Khamis ini, masih menjadi tanda tanya apabila tiada pengesahan diperoleh daripada agensi Kerajaan Persekutuan itu setakat ini.
Kegagalan untuk mendapatkan pengesahan laporan itu berlaku apabila semua panggilan kepada Ketua Pengarah JKR, Profesor Datuk Dr. Ir. Wahid Omar, tidak dijawab.
Sementara itu, panggilan yang dibuat ke pejabat beliau di Jalan Sultan Salahuddin di sini pula dimaklumkan bahawa Ketua Pengarah JKR itu tidak masuk kerja hari ini kerana cuti sakit.
Dalam pada itu, usaha mendapatkan reaksi daripada Menteri Kerja Raya, Datuk Seri S. Samy Vellu berhubung isu tersebut turut tidak membuahkan hasil.
Sebaliknya, Setiausaha Akhbar menteri berkenaan, E. Sivabalan menjelaskan, sebagaimana yang dinyatakan ?bos'nya itu sebelum ini, isu pampasan tersebut masih lagi di peringkat semakan oleh JKR.
Justeru katanya, Samy Vellu tidak akan melayan sebarang laporan yang hanya memetik sumber, kerana berpendapat kenyataan itu boleh dibuat oleh sesiapa sahaja, termasuk budak pejabat.
Pampasan
Laporan akhbar hari ini menyebut, kekeliruan berhubung jumlah sebenar pampasan yang dituntut oleh GPSB berikut pembatalan jambatan menggantikan Tambak Johor akan dibincangkan dalam pertemuan antara syarikat tersebut dengan JKR di sini, 6 Julai ini.
Laporan itu yang memetik sumber berkata, terlalu awal untuk menentukan jumlah sebenar pampasan tersebut kerana terdapat banyak dokumen yang belum disemak dan diperhalusi.
Kelmarin, isu mengenai pampasan pembatalan jambatan di Tambak Johor timbul semula apabila Samy Vellu berkata, GPSB membuat tuntutan baru sebanyak RM360 juta daripada angka asal kira-kira RM100 juta.
Bagaimanapun, satu sumber GPSB memberitahu, pihaknya tidak pernah membuat tuntutan sebanyak itu.

Thursday, July 06, 2006Gerbang tuntut RM360j -- Bagaimanapun angka baru Samy Vellu dipertikai GPSB

Oleh Fauzi Jaafar
KUALA LUMPUR 2 Julai - Isu pampasan pembatalan pembinaan jambatan di Tambak Johor dijangka menjadi panas lagi. Datuk Seri S. Samy Vellu berkata, Gerbang Perdana Sdn. Bhd., (GPSB) membuat tuntutan baru iaitu sebanyak RM360 juta daripada angka asal kira-kira RM100 juta.
Hairannya, satu sumber GPSB memberitahu Utusan Malaysia lewat petang ini: “Macam mana pula angka itu timbul.”
Bagaimanapun beliau enggan menyatakan sama ada angka itu telah berubah daripada RM100 juta.
Jika GPSB menafikannya, apa pula alasannya Samy membuat kenyataan sedemikian?
Kata Samy: ‘‘Permintaan mereka (GPSB) sekarang ialah RM360 juta. Tetapi mereka tidak boleh hanya minta sahaja, mereka perlu beri dokumen lengkap tuntutan pampasan.
“Kita bagaimanapun sedang siasat tuntutan mereka itu, kami siasat seperti Badan Pencegah Rasuah (BPR) membuat siasatan. Masalah pampasan ini serius dan akan mengundang kritikan jika tidak dilakukan dengan betul.”
Samy Vellu mengarahkan syarikat tersebut mengemukakan dokumen tuntutan lengkap kepada JKR sebelum 11 Julai ini.
Tegasnya, kegagalan syarikat tersebut mengemukakan dokumen-dokumen berkenaan akan menyebabkan kementerian membuat taksiran pampasan berdasarkan siasatan yang telah dibuat oleh JKR.
Samy berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan Mesyuarat Agung Malaysia Hindu Sangam di sini hari ini.
Isu itu panas baru-baru ini setelah Samy ‘ditekan’ oleh Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) yang mahukan pampasan berjumlah RM100 juta itu disemak balik.
Permintaan PAC itu tidak diendahkannya sehingga jawatankuasa itu menuduh beliau telah menghina Parlimen.
PAC ialah sebuah institusi di bawah Parlimen yang sepatutnya tidak boleh dipertikaikan oleh sesiapa, termasuk anggotanya.
Mengikut rekod, 12 April lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dipetik sebagai berkata, kerajaan akan membayar pampasan kepada kontraktor GPSB sebanyak kira-kira RM100 juta, setelah kerajaan memutuskan untuk menghentikan projek jambatan itu.
Menurut Samy lagi, Kementerian Kerja Raya telah menghantar pegawainya membuat siasatan di tapak projek untuk menilai kerja-kerja yang telah dilakukan oleh GPSB.
“Saya telah menghantar satu kumpulan seramai enam orang diketuai Timbalan Pengarah dan jurutera JKR ke tapak pembinaan dan menilai kerja-kerja yang telah dibuat.
“Apa yang diminta (oleh GPSB) kita siasat, bukan apa yang diminta, kita (terus) bayar. Jadi, setakat ini kita telah siasat sebahagian besar daripada tuntutan kontraktor,'' katanya.
Dalam hubungan ini, kata beliau, pihak kontraktor masih belum menyerahkan dokumen lengkap tuntutan melibatkan resit pembelian barang-barang, kos penilaian kerja, pembayaran kepada sub-kontraktor dan sebagainya.
Samy Vellu juga memberitahu, kementeriannya telah mempunyai nilai pampasan yang sepatutnya dibayar kepada GPSB.
Bagaimanapun, katanya, jumlah pampasan daripada kementerian tidak akan diumumkan sehingga dibawa kepada Jemaah Menteri terlebih dahulu untuk kelulusan.
“Kita (JKR) sudah buat dokumen (pampasan) dan kita tahu jumlah pampasan daripada penilaian JKR tidak melebihi RM360 juta yang dituntut itu,'' katanya.
Beliau juga melahirkan rasa kurang senang terhadap pemaju kerana mereka telah meminta pelbagai bayaran pampasan berhubung projek tersebut.
“Saya sudah beritahu pampasan yang mereka minta ini kepada Perdana Menteri dan Timbalannya,'' kata beliau.
GPSB, syarikat kontraktor yang bertanggungjawab membina jambatan baru bagi menggantikan Tambak Johor, telah mengemukakan tuntutan bernilai RM99.7 juta pada 3 Mac lalu ekoran penangguhan kerja-kerja pembinaan.

Wednesday, July 05, 2006

Jambatan lagi.....

Dr Building
Samy Vellu bentang jumlah pampasan GPSB ke Kabinet
Oleh Habibah Omar
PUTRAJAYA 4 Julai - Laporan berhubung jumlah sebenar pampasan yang dituntut oleh Gerbang Perdana Sdn. Bhd. (GPSB) ekoran pembatalan pembinaan jambatan menggantikan Tambak Johor akan dikemukakan oleh Menteri Kerja Raya, Datuk Seri S. Samy Vellu ke Kabinet, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.
Timbalan Perdana Menteri berkata, Samy Vellu akan mengemukakan laporan itu apabila beliau telah bersedia berbuat demikian.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan Laporan Pembangunan Rantau Asia Pasifik, di sini hari ini.
Najib mengulas mengenai kekeliruan berhubung jumlah sebenar pampasan yang dituntut oleh GPSB berikutan pembatalan pembinaan jambatan bengkok menggantikan Tambak Johor.
Isu berkenaan timbul semula apabila Samy Vellu berkata, GPSB membuat tuntutan baru RM360 juta daripada angka asal kira-kira RM100 juta.
Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) baru-baru ini meminta penjelasan daripada Samy Vellu mengenai pampasan berjumlah RM100 juta itu.
Dalam pada itu, Pengerusi GPSB, Tan Sri Razali Ismail yang ditemui pada majlis yang sama berkata, pihaknya menyerahkan kepada kerajaan untuk menentukan sama ada jumlah pampasan yang akan dibayar berikutan pembatalan jambatan bengkok itu adalah wajar atau tidak.
??Saya cakap apa jua jumlah yang kita berikan adalah jumlah yang telah dilihat dengan serius dan kerajaan boleh datang semula serta berbincang dengan kami mengenai berapa banyak pampasan yang akan dibayar.
??Saya berharap ia tidak disensasikan oleh akhbar. Saya tak nak cakap lagi tapi saya boleh katakan yang GPSB adalah bertanggungjawab serta berfikiran serius dan menghormati kerajaan sebagai pelanggan,? katanya.

Monday, November 06, 2006

jambatan bengkok lagi....

This article i collect from malysia today without permission - just to add as archieve to news on jambatan bengkok

04/11: Johor sultan calls for scrapping of causeway to Singapore
Category: General Posted by: Raja Petra
The sultan of Malaysia's southern Johor state Saturday called for the scrapping of the nation's first land link to Singapore, and launched an attack on "dirty" foreigners.

Speaking at the launch of ambitious plans to turn Johor into a thriving economic hub, the state's Sultan Iskandar al-Marhum said the 83-year-old causeway to neighbouring Singapore was undermining the state's economy and was a vestige of colonialism.

"The colonialists built it to develop Keppel Harbour in Singapore," Sultan Iskandar, 74, said in remarks broadcast live on television.

"Many people think foreigners are great but I think they are dirty," he added.

"If the causeway is removed, then the economy will develop," he told a crowd of some 2,000 onlookers, who cheeered and clapped at his suggestion.

The causeway was completed in 1923 in pre-independence Malaysia and Singapore, then both under British colonial rule.

Carrying piped water from Malaysia to Singapore, it also serves as a road, rail and pedestrian link from the state capital Johor Baru to the town of Woodlands in northern Singapore, and sees daily heavy traffic.

The causeway has been at the centre of a bitter dispute between Malaysia and Singapore, with Malaysia calling for its replacement with a new bridge until dropping those plans in April this year.

Malaysians complain the height of the causeway limits shipping traffic to Malaysian ports and argue a new bridge would allow ships easier access.

"Let ships go through," said Sultan Iskandar, who was flanked by Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi at the launch.

Sultan Iskandar, one of the few outspoken members of Malaysia's royalty, is the hereditary ruler of Johor and has a mostly ceremonial role.

He caused ripples in Malaysian society last month when he called on former premier Mahathir Mohamad to stop an ongoing feud with the government and "just behave like a pensioner"

Friday, October 26, 2007

RM237m for scrapped bridge contractorNew Straits Times

THE contractor of the scrapped crooked bridge across the Johor Straits has to date been compensated RM237 million.

Finance Ministry parliamentary secretary Datuk Dr Hilmi Yahaya said the amount included RM55 million for work already carried out on the site by Gerbang Perdana Sdn Bhd.

The government has approved RM292.5 million in compensation.

The RM1.113 billion bridge project to replace the Causeway was aborted following conditions imposed by Singapore such as that Malaysia supply the republic with sand and allow it the use of Johor airspace.

Hilmi said discussions were ongoing with the state government to build a link connecting the causeway to the Customs, Immigration and Quarantine Complex.

On another aborted project, the Broga incinerator, Hilmi said the compensation amount had not been determined.

Replying to Dr Mohamed Hayati Othman (BN-Pendang), he said negotiations have not concluded with contractors Konsortium Ebara Corporation and Hartasuma Sdn Bhd on the RM1.5 billion project.

The incinerator was meant to handle 1,500 tonnes of solid waste per day and serve as a centralised waste disposal system for the Klang Valley.

But it was opposed by residents who claimed it was harmful to the environment and public health.

The government scrapped the project last July.

Monday, October 29, 2007

26/10: Scam of the century

kategori : Jambatan bengkok

Category: General

Posted by: Raja Petra

203 Comments

NO HOLDS BARRED

Raja Petra KamarudinAiyoh, the government is ripping us off to the tune of billions and yet all Malaysians are still in a lullabye. What is going on anyway? Cukuplah PM tidur. Takkanlah rakyat pun nak tidur juga? Alamak!

Look at these figures!


Graphics courtesy of malaysiakini.com

Sunday, December 30, 2007

Koleksi berita jambatan bengkok

Jambatan batal -- Elak implikasi undang-undang berhubung laluan paip air

Oleh ROZAMAN ISMAIL dan FAUZI

JAAFARPEMANDANGAN Tambak Johor yang menghubungkan Johor Bahru dan Singapura.KUALA LUMPUR 12 April 2006 - Kerajaan hari ini membuat keputusan menghentikan pembinaan jambatan bagi menggantikan Tambak Johor yang menghubungkan Malaysia-Singapura.

Serentak dengan keputusan itu, kerajaan turut memutuskan untuk memberhentikan semua rundingan bersabit pembinaan jambatan itu dengan republik tersebut.

Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dalam kenyataan yang dikeluarkan Jabatan Perdana Menteri (JPM) menjelaskan:

``Keputusan ini dibuat setelah mengambil kira suara dan sentimen rakyat Malaysia keseluruhannya terutama berkenaan bekalan pasir dan ruang udara.''

Keputusan itu turut meliputi pembinaan ``Jambatan Indah'' atau jambatan bengkok berharga RM620 juta di sebelah Malaysia, yang kerja-kerja awal telah pun dijalankan.

Jambatan Indah itu adalah sebahagian daripada Projek Bersepadu Gerbang Selatan berharga RM2.5 bilion yang akan menjadikan Johor pusat logistik serantau yang akan menghubungkan pelabuhan, lapangan terbang dan lebuh raya.

Mengulas lanjut perkara itu kepada Bernama petang ini, Abdullah berkata, Malaysia tidak meneruskan pembinaan jambatan bagi menggantikan Tambak Johor kerana implikasi dan komplikasi undang-undang yang akan berbangkit kelak.

Perdana Menteri berkata, Kabinet membincangkan projek itu pada mesyuarat mingguannya hari ini dan berpendapat sekiranya Malaysia meneruskan projek itu akan timbul implikasi dan komplikasi undang-undang yang perlu diselesaikan kelak.

``Masalah akan timbul apabila kita hendak potong tambak, laluan paip air dan laluan kereta api (yang sedia ada) kelak untuk disambungkan dengan jambatan yang baru. Masalah itu tidak akan selesai,'' katanya.

Sementara itu, Abdullah yang ditemui pemberita selepas membuat lawatan kerja ke Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah di Putrajaya petang ini berkata, kerajaan akan membayar pampasan kepada kontraktor Gerbang Perdana Sdn. Bhd. sebanyak kira-kira RM100 juta.

Beliau berkata, keputusan yang dibuat kerajaan itu juga bukan disebabkan oleh ``tekanan daripada mana-mana pihak (Singapura).

``Ia dibuat setelah mengambil kira perasaan dan sentimen rakyat yang tidak mahu pasir dan ruang udara diberikan kepada Singapura.''

Abdullah berkata, sebarang rundingan dua hala dengan Singapura selepas ini tidak akan menyentuh lagi mengenai soal jambatan, pasir dan ruang udara.

Ditanya apakah nanti Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) yang bakal digunakan Januari ini akan menjadi `gajah putih'? Abdullah berkata:

``Ia tidak akan menjadi gajah putih kerana semua aliran trafik dari Tambak Johor dan sebaliknya akan melalui CIQ baru itu.''

Pembinaan jambatan menyeberangi Selat Tebrau bagi menggantikan Tambak Johor yang sudah berusia 80 tahun itu tidak disenangi Singapura yang beberapa kali menghantar nota bantahan kepada Kerajaan Malaysia.

Malaysia bagaimanapun membuat keputusan untuk meneruskan rancangan membina jambatan itu di kawasannya sendiri apabila perbincangan antara kedua-dua kerajaan berlarutan tanpa sebarang persetujuan.

Singapura pada mulanya mahu Tambak Johor dikekalkan dengan alasan ia mempunyai nilai sejarah dan tidak percaya projek itu memberikan manfaat kepadanya.

Apabila Malaysia secara unilateral meneruskan projek itu di kawasannya, Singapura memberi amaran bahawa pembinaan jambatan itu boleh mendatangkan ``implikasi serius'', tanpa menjelaskan lebih lanjut.

Bagi Malaysia, jambatan itu dapat mengurangkan kesesakan lalu lintas di Tambak Johor yang akan menguntungkan pengguna kedua-dua negara selain meningkatkan kualiti air di Selat Tebrau yang terhalang alirannya sejak adanya Tambak Johor, sekaligus memulihkan sistem ekologi di perairan itu.

Malaysia meneruskan pembinaan projek itu dengan harapan rundingan antara kedua-dua kerajaan akan mencapai persetujuan Singapura untuk menyambung jambatan itu di bahagiannya.

Bagaimanapun, Menteri Luar Kedua Singapura Raymond Lim memberitahu Parlimen republik itu awal bulan ini bahawa negara itu tidak dapat menerima bahawa Malaysia berhak membuat keputusan sendiri membina separuh daripada jambatan itu.

Dalam rundingan kedua-dua kerajaan, Singapura telah meminta antara lainnya supaya Malaysia membenarkan pesawat pejuangnya menggunakan ruang udara Malaysia dan ia dibekalkan pasir sebagai balasan.

Permintaan Singapura itu dikritik rakyat Malaysia, terutamanya penduduk Johor yang menganggapnya sebagai keterlaluan, yang jika dituruti boleh diibaratkan menggadaikan kedaulatan negara.

http://www.utusan.com.my/utusan/archive.asp?y=2006&dt=0413&pub=Utusa

No comments: