Tuesday, November 13, 2007

Syarat diperketat -- Majikan hanya boleh ambil pekerja asing jika diluluskan kerajaan

kategori : PATI

Oleh YULPISMAN ASLI

KUALA LUMPUR 12 Nov. – Majikan-majikan di negara ini hanya dibenarkan membuat permohonan bagi menggaji pekerja asing setelah mendapat kelulusan Jabatan Tenaga Kerja (JTK), kata Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Dr. Fong Chan Onn.

Beliau berkata, permohonan untuk menggaji pekerja asing boleh dikemukakan kepada Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri hanya setelah JTK mendapati tiada pekerja tempatan berminat untuk mengisi kekosongan jawatan tersebut.

Katanya, pendirian Kementerian Sumber Manusia adalah jelas iaitu majikan perlu mengutamakan pekerja tempatan bagi mengisi kekosongan jawatan dan bukannya mengambil pekerja asing.

‘‘Majikan yang ingin menggaji pekerja asing diwajibkan melaporkan kekosongan jawatan (kepada kerajaan) melalui Bursa Buruh Elektronik (ELX) terlebih dahulu.

‘‘Langkah itu diperkenalkan untuk memberi peluang kepada pekerja tempatan memohon jawatan tersebut,” kata Chan Onn ketika menjawab soalan Datuk Ghazali Ibrahim (BN-Padang Terap) pada sidang Dewan Rakyat hari ini.

Menurut Chan Onn, sehingga 5 November lalu, terdapat seramai 88,900 pendaftar aktif mendaftar melalui ELX untuk mencari pekerjaan.

Daripada jumlah tersebut, katanya, seramai 31,794 pendaftar memohon untuk pekerjaan perkeranian dan 19,082 pula untuk pekerjaan profesional.

‘‘Selangor mempunyai bilangan pendaftar tertinggi iaitu seramai 13,345 orang, diikuti Perak dengan 9,199 pendaftar,” katanya.

Menjawab soalan tambahan Ghazali, beliau berkata, pihaknya sedang dalam proses membuat satu kajian mengenai keperluan pekerja asing di setiap sektor ekonomi seperti yang diputuskan oleh Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pekerja Asing.

Katanya, Kementerian Sumber Manusia akan mengkaji struktur setiap sektor ekonomi bagi memastikan penggantungan kepada pekerja asing boleh diganti dengan pekerja tempatan.

Bagaimanapun, katanya, terdapat sektor tertentu seperti perladangan dan pembinaan yang pekerja tempatan kurang berminat untuk menceburinya.

‘‘Setelah kajian dibuat, satu dasar akan dirangka bagi menggalakkan sektor-sektor ekonomi kita menjadi lebih berteknologi tinggi, sekali gus mengurangkan pergantungan kepada pekerja asing,” katanya.

Sementara itu, Bernama melaporkan kerajaan akan melaksanakan beberapa pembaharuan termasuk menggubal undang-undang baru bagi mencegah kemasukan pekerja asing secara haram.

Timbalan Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, Datuk Tan Chai Ho berkata, dengan adanya undang-undang yang dikenali Akta Pekerja Asing, proses pengambilan pekerja dari luar negara akan menjadi lebih ketat dan pemantauan terhadap mereka dapat dilaksanakan dengan lebih rapi.

“Akta ini lebih sempurna berbanding dengan Akta Pekerja sedia ada kerana ia digubal khusus untuk mereka dan dapat memberi perlindungan yang adil kepada mereka yang bekerja secara sah di negara ini,” katanya di sini hari ini.

Beliau berkata, menerusi akta tersebut beberapa syarat perlu dipatuhi antara majikan dan pekerja asing yang digajikan seperti perlindungan terhadap mereka, insurans, prosedur penggajian dan aduan.

Tan berkata, kerajaan memandang serius isu lambakan warga asing kerana ia telah menimbulkan banyak masalah kepada Malaysia terutama dari segi pengaruh sosial dan kes jenayah.

“Jika boleh, kita hendak capai ‘sifar’ pekerja haram, jadi dengan akta ini kita dapat memantau mereka dengan lebih efisien dan mengawal tindak-tanduk dan perilaku mereka agar tidak mengundang sebarang masalah kepada masyarakat dan negara,” katanya.

Tan berkata, sebelum ini Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri dan Kementerian Sumber Manusia sama-sama mengendalikan kes pekerja asing, dan dengan adanya undang-undang baru itu, tugas kementerian dapat dibahagi-bahagikan dan akan menjadi lebih jelas.

Mengenai langkah lain, katanya, Unit Perancang Ekonomi (EPU) telah diberi mandat untuk menyediakan panduan mengenai had kuota warga asing yang dibenarkan bekerja dalam semua sektor pekerjaan di negara ini.

“Langkah ini dapat mengawal kebanjiran pekerja asing dan mengelak sebarang kes jenayah melibatkan mereka berlaku sekaligus mengurangkan masalah pengangguran tenaga kerja tempatan,” katanya.

Wednesday, November 14, 2007

Lebih 45,000 pekerja asing berpenyakit

kategori : PATI

KUALA LUMPUR 13 Nov. – Seramai 45,430 pekerja asing di Malaysia didapati gagal dalam ujian saringan kesihatan disebabkan pelbagai jenis penyakit walaupun sudah memperoleh sijil kesihatan Fomema dari negara asal mereka, sepanjang tahun lepas.

Setiausaha Parlimen Kementerian Kesihatan, Datuk Lee Kah Choon berkata, sebanyak 33.5 peratus atau 15,201 orang daripada jumlah itu menghidap hepatitis B dan 23.3 peratus atau 10,569 orang berpenyakit tibi.

“Penyakit lain yang dikesan ialah sifilis (8.7 peratus), penagihan dadah (lapan peratus) dan lain-lain penyakit (28.6 peratus),” katanya menjawab soalan Datuk Ismail Sabri Yaakob (BN-Bera) yang mahukan kerajaan menyatakan jenis-jenis penyakit yang dibawa oleh pekerja asing.

Menurut beliau, semua mereka yang gagal dalam saringan kesihatan dirujuk kepada Jabatan Imigresen untuk proses penghantaran pulang ke negara asal.

Katanya, kerajaan telah menetapkan pekerja asing menjalani saringan kesihatan dalam masa sebulan selepas tiba di Malaysia serta saringan tahunan bagi tahun pertama dan kedua ketika berada di negara ini.

“Terdapat kemungkinan beban penyakit di kalangan pendatang tanpa izin adalah lebih tinggi.

Katanya, banyak sijil yang dikeluarkan oleh klinik di negara asal juga tidak menyatakan secara tepat keadaan kesihatan mereka.

“Ini terbukti apabila 1.34 juta pekerja asing yang disaring pada tahun 2006 sebanyak 3.3 peratus didapati menghidap pelbagai penyakit,” katanya.

Monday, December 03, 2007

30,000 pekerja asing berpenyakit

Oleh: JAAFAR AHMAD

JOHOR BAHRU 2 Dis. – Kira-kira 30,000 pekerja asing di negara ini didapati tidak sihat dan menghidap beberapa penyakit berjangkit yang boleh menular kepada rakyat tempatan jika tidak dibendung.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek berkata, bilangan pekerja asing bermasalah kesihatan itu mewakili tiga peratus daripada pekerja asing yang kini bekerja dalam pelbagai sektor termasuk pembantu rumah.

Menurutnya, antara penyakit berjangkit yang dikesan ialah HIV dan AIDS, batuk kering, Hepatitis B dan C serta sifilis.

‘‘Penyakit-penyakit ini boleh menular kepada rakyat negara ini,” katanya ketika mengulas saranan sebuah badan bukan kerajaan (NGO) semalam, agar kerajaan menghapuskan peraturan yang kini mewajibkan pekerja asing menjalani pemeriksaan kesihatan.

Sebaliknya, NGO terbabit menyarankan agar pemeriksaan tersebut dibuat secara sukarela oleh pendatang berkenaan bagi menjaga imej negara ini.

Soi Lek menyifatkan saranan NGO itu sebagai tidak logik dan tidak berasas sama sekali.

‘‘Pemeriksaan terhadap pekerja asing tidak sahaja diamalkan di negara ini tetapi di sebilangan negara lain bagi mengesan penyakit yang dihidapi oleh tenaga asing,” katanya.

Beliau berkata, Kementerian Kesihatan juga mendapati sebahagian besar pekerja asing berkenaan masih tidak sihat apabila pemeriksaan susulan dibuat ke atas mereka.

‘‘Ini menunjukkan pemeriksaan wajib itu perlu bagi memastikan keluarga kita tidak dijangkiti penyakit yang dibawa mereka,” katanya.

Menurutnya, peraturan kerajaan itu sebenarnya, lebih meyakinkan pelabur asing kerana ia sudah menjadi amalan di negara-negara maju.

Bagaimanapun, menurutnya, kementerian sedang mengkaji kemungkinan mengurangkan bayaran kepada Agensi Pemantauan Pemeriksaan Perubatan Pekerja Asing (FOMEMA) ke paras yang lebih munasabah.

‘‘Ketika ini kadar bayaran bagi lelaki ialah RM185, manakala bagi pekerja wanita pula RM195 seorang,” katanya.

Monday, December 10, 2007

Buruh asing tidak ancam peluang pekerja tempatan

kategori - PATI

KUALA LUMPUR 6 Dis. - Dewan Rakyat diberitahu hari ini bahawa kemasukan pekerja asing tidak menyekat peluang pekerjaan pekerja tempatan.

Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Abdul Rahman Bakar berkata, ini kerana kebanyakan pekerja asing terlibat dalam sektor yang memerlukan tenaga kudrat atau kategori yang dianggap kotor, bahaya dan sukar.

“Apa yang saya boleh simpulkan bahawa kehadiran pekerja asing lazimnya tidak menyekat peluang pekerja tempatan kerana kehadiran pekerja asing kebanyakannya adalah dalam sektor yang disifatkan sebagai tenaga kudrat atau dirty, dangerous, difficult,” katanya menjawab soalan Datuk Dr. Junaidi Tuanku Jaafar (BN-Santubong).

Beliau berkata, sehingga hari ini, lebih dua juta orang pekerja asing berada di negara ini dan kebanyakannya terlibat dalam enam sektor iaitu pembuatan, perladangan, pembantu rumah, pembinaan, perkhidmatan dan pertanian.

Abdul Rahman berkata, kemasukan pekerja asing juga tidak menjadi ancaman kerana sebelum dibenarkan mengambil tenaga asing, majikan perlu menjalani beberapa prosedur sebelum diberi kelulusan oleh kementerian.

Katanya, majikan perlu mengiklankan di dalam bursa pekerjaan melalui electronic labour exchange atau pun melalui job clearing system dan tempoh yang ditetapkan ialah minimum dua minggu hingga 30 hari.

Thursday, December 13, 2007

10/12: Foreign workers face campaign of brutality in Malaysia

CATEGORY - PATI

Category: Reports

Posted by: raja petraBy Seth Mydans
International Herald Tribune


When his turn comes to stand watch, Kang Long posts himself at a window, peering into the dark streets outside the tiny apartment where his fellow migrant workers sleep 10 to a room.

"We always fear, especially at night," he said. "Maybe there will be a raid. Where will we run? I worry for my wife and children. I've been thinking of moving to the jungle."

Kang Long, 43, is an ethnic Chin refugee from Myanmar, one of as many as three million foreign workers whose labor on farms, factories and construction sites and in service industries supports the economy of this bustling Southeast Asian nation. About half are estimated to be here illegally.

Like foreign workers elsewhere, they are resented by many local people and demonized by politicians. Here in Malaysia they have become the targets of an expanding campaign of harassment, arrest, whippings, imprisonment and deportation.

To lead this campaign, the government in 2005 transformed a volunteer self-defense corps, created in the 1960s to guard against communists, into a strike force deputized to hunt down illegal immigrants.

This force, called Rela, now numbers nearly half a million mostly untrained volunteers - more than the total number of Malaysia's military and police in this nation of 27 million.

Its leaders are armed and have the right to enter a home or search a person on the street without a warrant. By an official count, its uniformed volunteers carry out 30 to 40 raids a night.

As it takes over more of the duties of the police and prison officials, Rela is drawing the condemnation of local and foreign human rights groups, which accuse the volunteers, some as young as 16, of violence, extortion, theft and illegal detention.

"They break into migrant lodgings in the middle of the night without warrants, brutalize inhabitants, extort money and confiscate cellphones, clothing, jewelry and household goods, before handcuffing migrants and transporting them to detention camps for illegal immigrants," Human Rights Watch said in a report in May.

They often fail to honor legitimate documentation and sometimes destroy documents in order to justify their actions, the human rights group said.

In an interview, Rela's director general, Zaidon Asmuni, dismissed the concerns of human rights groups, saying that the nation's security is at stake and demands an aggressive defense.

"We have no more communists at the moment, but we are now facing illegal immigrants," he said. "As you know, in Malaysia illegal immigrants are enemy No. 2." Enemy No. 1, he said, is drugs.

Once undocumented migrants are detained, they face a jail term of up to five years and a whipping of up to six strokes.

Some of the migrants, like Kang Long from Myanmar, are refugees registered with the United Nations, but they are caught up in the sweeps as well. Malaysia is not a signatory of the UN refugee convention.

According to the accounts of a dozen migrants in the cramped apartments where they hide, things can get even worse once they are deported.

After serving time in a detention center, they say, many are taken to a no man's land near the border with Thailand where human traffickers await their arrival.

If they can pay 1,500 ringgit, or about $450, the migrants say, the traffickers will smuggle them back to Kuala Lumpur where the cycle of harassment, potential detention and deportation begins again.

If they cannot pay, the migrants say, they may be sold as laborers to fishing boats or forced into the sex trade. Some return years later, the migrants say. Others simply disappear.

Irene Fernandez, a Malaysian who heads a local migrants' rights group called Tenaganita, said victims sometimes call from the border begging for money to pay the traffickers.

"It's a conflict for us because we cannot support any form of trafficking," she said. "At the same time, protection of life is equally important."

The best she can honorably do, she said, is to notify the immigrant communities in Kuala Lumpur, where people barely have enough money to feed themselves, and hope they can find the means to save their friends.

Terrorized by Rela, many of the migrants have left their apartments in the city and built shacks of leaves and branches in the surrounding jungle.

But Rela pursues them here as well, the migrants say.

"Some jungle sites are periodically cleared by local authorities, the inhabitants are displaced, valuables taken away and at times shelters are burned to the ground," the medical aid group Doctors Without Borders said in a recent report.

Despite the criticisms, Rela - an acronym for the Malay words for People's Volunteer Corps - has been expanding in numbers and in law enforcement powers over the past two years. As of November, it had screened 156,070 people this year and had detained 30,332 for not having travel documents, according to Home Affairs Minister Radzi Sheikh Ahmad.

In a further extension of its powers, the minister announced in November that Rela would take control of the country's 14 immigration detention centers and that the centers themselves would be expanded.

Zaidon, the director general of Rela, said his organization is expanding so fast that it is impossible to train most of the volunteers or to carry out background checks before deputizing them to make arrests.

"We cannot train half a million just like that," he said. "It's an ongoing process. It will take time, 5 or 10 years."

If Rela members were overly scrupulous about human rights, Zaidon said, they could not do their job.

"To stop a person by the roadside, that is also against human rights," he said. "But if you talk about human rights you cannot talk about security."

And so, the Rela volunteers cast a wide net as they stop and search people who look like Asian foreigners. Most migrant workers come from Indonesia, while others come from Bangladesh, India, Nepal and Vietnam as well as from Myanmar.

In October, the Indonesian government protested when Rela detained an Indonesian student and the wife of an Indonesian diplomat. In both cases, the Indonesian government said, the victims produced documents that were ignored by Rela.

Most of Rela's targets, though, are people like Ndawng Lu, 59, an ethnic Kachin refugee from Myanmar who shares an apartment with 20 other people.

Her neighbors fled and she remained alone when Rela made a daytime raid this year, she said.

"They shouted at me, 'Where's the money?' " she said. "I got down on my knees and begged them. 'I don't have any money.' But they wanted money. They pulled stuff from under the bed. They looked here, they looked there. They opened all our bags."

Her documents were in order, she said, and the search party left her alone.

But when it departed, she said, "Everything was a mess."

Monday, December 31, 2007

Hentikan ambil pekerja asing

PDF

Print

E-mail

Posted by Haniza Talha

Monday, 31 December 2007

Oleh Faizah Izzani Zakaria

KUALA LUMPUR 30 Dis. – Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Abdul Rahman Bakar meminta pengambilan pekerja asing dihentikan buat sementara waktu sehingga satu dasar lebih terperinci diperkenalkan.

Menurut beliau, pada masa ini terdapat 2.6 juta pekerja asing di negara ini dan bilangan itu sudah mencukupi.

Sehubungan itu, beliau berkata, Kementerian Sumber Manusia akan mengemukakan cadangan kepada Kabinet tahun depan bagi mengatasi masalah pengambilan pekerja asing yang semakin menjejaskan peluang pekerjaan rakyat tempatan.

Katanya, cadangan itu akan dikemukakan setelah kementerian selesai menjalankan kajian mengenai keperluan tenaga kerja asing dalam kalangan kira-kira 500,000 majikan di seluruh negara.

“Kajian tersebut akan berakhir Januari depan dan selepas itu, kita akan kemukakan penemuannya kepada Kabinet,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini.

Abdul Rahman mengulas laporan Mingguan Malaysia hari ini yang memetik kajian Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER) bahawa 20 peratus peluang pekerjaan baru yang wujud tahun ini dibolot oleh pekerja asing.

Pengarah Eksekutif MIER, Profesor Emeritus Dr. Mohamed Ariff Abdul Kareem berkata, senario itu sangat berbahaya kepada sektor buruh negara dan bertentangan dengan matlamat negara untuk mewujudkan peluang pekerjaan kepada rakyat sendiri.

Abdul Rahman berkata, walaupun memberhentikan pengambilan pekerja asing juga adalah jalan terbaik untuk menyelesaikan masalah itu tetapi ia sukar dilaksanakan.

Katanya, beberapa sektor tertentu seperti pembinaan dan pertanian masih bergantung kepada tenaga kerja asing.

Sementara itu, Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) mahu kerajaan menetapkan garis panduan yang jelas supaya majikan tidak sewenang-wenangnya mengambil pekerja asing dengan gaji rendah sesuka hati mereka.

Presidennya, Syed Shahir Syed Mohamud berkata, kerajaan perlu menetapkan gaji minimum untuk pekerja asing di samping menguatkuasakan undang-undang buruh sedia ada terhadap majikan.

http://www.malaysia-today.net/2008/content/view/521/32/

No comments: